Výhody kachľovej pece

Pec odovzdáva teplo v podobe sálania. Toto teplo je prenášané priamo z povrchu pece na človeka a okolité predmety. Účinok tohto sálania spôsobuje, že človek pri rovnakej interiérovej teplote cíti intenzívnejšie teplo. Pec zároveň vytvára tepelné zóny, čím si užívateľ môže vybrať pre seba tú najvhodnejšiu. Sálavé teplo preto prináša viaceré výhody:

  • teplota v interiéri môže byť nižšia, pretože je vyššia teplota okolitých stien,
  • prúdenie vzduchu je minimálne v porovnaní so systémami založenými na princípe konvekcie (teplovzdušné krby, radiátory),
  • minimálne prúdenie prachu,
  • účinnosť spaľovania je vyššia ako 78 %, elektronickou reguláciou horenia je možné zvýšiť účinnosť spaľovania až na 90 %,
  • vysoký komfort obsluhy je zabezpečený vďaka dlhým intervalom prikladania (6 až 24 hodín),
  • povrchové teploty pece sú nižšie (optimálne 50 až 60°C),
  • vzduch sa nevysušuje, čo zabezpečuje príjemnú klímu v interiéri,
  • spaľovanie v akumulačnej peci neprispieva k skleníkovému efektu a neznečisťuje životné prostredie emisiami.

Zdroj: Ing. Robert Šalvata, In: Kachliarsky informátor Cechu kachliarov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *